Motgångar

Hej!

När motivationen finns. När orken finns och när allt flyter på är det enkelt att hålla sig på banan med kosten.
Men vad händer när vi möter en motgång? När vi står inför en kris? Eller är mitt uppe i en kris? Hamnar i blåsväder?

Många av oss är vana att hantera tuffa känslor med mat, med socker, med ätande, drickande eller nikotin.
För det funkar ju! Det dämpar den värsta udden av våra känslor och gör att vi kanske orkar med att ta oss igenom motgången eller krisen. Eller?
Kan vi genom att dämpa känslor fullt gå igenom motgången? Eller kommer vi att behöva längre tid för att hantera våra känslor om vi dämpar dom med våra droger? Eller kommer drogerna hjälpa oss att förtränga så att vi inte fullt får bearbeta det som vi behöver?

Att ta tag i sin motgång eller kris som abstinent gör att alla känslor är ofantligt mycket mer intensiva än om vi dämpar dom med vår drog. Men som abstinent är vi är fullt öppna och mottagliga för att hantera situationen ordentligt. 
Gör det ont? Är det jobbigt?
Ja. Ja. Och ja. Men när du väl tagit dig igenom en motgång med alla de intensiva känslorna tror jag att du lättare tar dig vidare. Jag tror att genom att dämpa känslorna så flyr du en aning. Inget dömande i hur vi hanterar våra kriser och motgångar. Jag har ätit på väldigt många motgångar tidigare. Det har dämpat för stunden men ser jag tillbaka så har det i och med tröstätandet antingen inte bearbetats eller tagit betydligt längre tid än tidigare. 

Vad jag lärt mig är att genom abstinensen så fungerar jag. Jag kan ta mig igenom jobbiga stunder på ett snabbare sätt, ett effektivt sätt och på ett öppet sätt. 
Ett skitjobbigt sätt eftersom jag är öppen med alla känslor och det gör så ont och motgångssmärtan kan bli så intensiv att den får mig att tro att jag fysiskt kommer att avlida.
Men det är viktigt att känna. Det är viktigt att bearbeta och det är viktigt att vara öppen. Ärlig. Mot dig själv. Då kan du bli starkare och komma ut ur en kris mer stark än innan. Du har tillåtit dig att bearbeta, att känna, att finnas och allt därtill. 

Så hur gör man?
Prioritera din abstinens.
Ring vänner, gråt, känn känslorna. Gå inte till affären om du inte måste, om du absolut måste så skriv en lista som du håller dig till. Ring någon under tiden du handlar. Vill du inte vara ensam så berätta för nära och kära hur du känner och att du behöver stöttning. Inte nödvändigtvis om ditt beroende utan om den kris du genomgår. Stöttning behöver vi. 
Ensam är inte stark, tillsammans är vi starka. 

mytaste.se