Illamående av fett

Fråga: Hej! Jag önskar att du kunde hjälpa mig med en grej! Jag har tidigare ätit LCHF med bra resultat (-20kg) men sedan bröt jag med min kille och började äta vanligt Såklart gick jag upp de kilona som jag innan gick ner. Nu när jag börjat med LCHF igen har jag svårt att hålla mig till maten. Jag får kväljningar när jag tänker på de recept jag lagade förr, jag tycker att maten känns tung men jag vet ju hur bra jag mådde av LCHF innan. Vad tror du att det kan bero på? Vad ska jag göra? Jag behöver gå ner i vikt för jag hatar min kropp som den är, men när jag inte vill ha godkänt mat får jag dåligt samvete.


Frågor likt den ovan har jag fått flera stycken både av mina läsare men också av mina kostklienter. Många har ätit LCHF tidigare, hoppat av/avvikit av olika anledningar och när de börjar äta LCHF igen så stöter de på problem som de inte hade förra gången. 
För många har det inneburit en utebliven viktminskning eller en att sättet att äta på känns annorlunda sen förra gången. 
Varför är det så? Svårt att säga faktiskt, och att generaliera vore ganska dumt för mig att göra i detta svaret. Det är unikt från person till person och för att svara på individplan krävs mer info.
Vad gäller illamående är det vanligt för många att uppleva illamående kring en fettrik kost. Varför? Jo för att vi är just olika och har olika känslighet och tålighet för just fett! En del kan äta mycket fett utan att ens reagera medan andra knappt kan ha vispgrädde i kaffet utan att må illa. 
Att du mår illa är ett sätt för din kropp att berätta för dig att den fått tillräckligt med fett. Antingen genom att äta en fettrik kost som du mår illa efter eller en rätt som du vet är väldigt fet kan ge dig kväljningar redan innan intag. 

Kroppen är rätt häftig faktiskt. Om vi fokuserar på just fett så har vi mättnadshormonet CCK som säger ifrån när vi fått i oss tillräckligt eller för mycket fett (eller inget alls). Vi blir mätta eller till och med illamående om vi fått i oss för mycket. Om du vid intag av fett mår illa berättar alltså din kropp med hjälp av CCK att nu har jag fått för mycket! 
Istället för att bli tycka att det är jobbigt så var tacksam för att du har en normal kropp som säger till dig när den fått tillräckligt. Risken att överäta fet mat är därför svårt för en person som mår illa vid högt fettintag. 
Men LCHF är ju Low carb high fat, då kan jag ju inte minska på fettet?
Ja LCHF är LOW CARB HIGH FAT, i förhållande till vad? I förhållande till tallriksmodellen är bara en extra matsked fett klassat som "high fat" så varför överdriva?
Äta en lågkolhydratkost med naturliga fetter fungerar alldeles lagom och kan mycket väl falla inom ramen för LCHF. Är du en person som mår illa av fett så minska istället på fettet tills dess att du slutar att må illa. Genom att minska på fettet betyder inte att du tar bort allt fett. Du kan bara minska lite och äta naturliga fetter istället. Stek i smör, ät avokado, nötter eller kött så får du naturligt i dig fett. Välj fullfeta produkter istället för light och du kan fortfarande hamna inom ramen av LCHF. 

Laga inte recepten du gjorde förr om du mår illa av dom! Är du kreativ så kan du ju testa att minska på fettet i receptet, eller varför inte hitta helt nya recept?
Testa dig fram och lyssna på din kropp som så snällt pratar med dig!  
Bli inte stressad av att du inte äter som förr, stress är en otrolig hämmare för viktminskning. 
Glöm inte heller att vad som fungerar för dig kanske inte fungerar för en annan. Så att äta stora mängder fett kanske fungerar för en person men inte på dig. Se till dig själv och ät mat som du mår bra av. Mår du inte bra av stora mängder fett, ät då inte stora mängder fett.
 
mytaste.se