Vikt vikt vikt

Vikt vikt vikt.
Oj vad jag har hetsat över min vikt. Kunnat väga mig upp till 6ggr om dagen men med en standard på 2ggr per dag.
Ångest. Skam. Ilska. Glädje.

Så mkt fokus på en siffra och till vilken nytta? Sitter mitt välmående i min vikt? Den siffra som vågen visar? 
Jag bytte ut min sockerhets mot vikthets. Fortfarande med en del svältperioder och reduktion av mat för att gå ner eller hålla vikten. SUCK. Samma beroende men olika utlopp.

När jag åkte hem efter förra helgen bad jag min sambo att gömma vågen. Bra idé tyckte han. Nu vet jag inte om den är gömd eller slängd. Han vill inte säga vilket. Spelar ingen roll. Han är smart dendär killen. 
Det är skönt att inte veta. Skönt att inte kunna väga mig och bara lämna det ifrån mig. 
De första två dagarna kändes det tomt utan vågen. Märkligt att erkänna men så kändes det. Jag har varit besatt av vikt så många år och att ta bort vågen för första gången på över 20 år kändes inte bara märkligt utan tomt.

Omvärlden talar ofta om vikt och BMI, men vad säger det egentligen? 
För mig har det inneburit att hetsa om att komma till en viss vikt. Att få ett normalt BMI eller att komma till "idealvikten" som jag sökt upp så många gånger när jag tittat på mitt BMI.
Jag som jobbat några år inom cancervården har också fått inprintat hets på midjemåttet. Går man bara in på cancerfonden här finner man info om just hur övervikt påverkar risken för cancer med ett infofönster om just vikt och midjemåttets påverkan för sjukdomen. 
Att övervikt har blivit ett folkhälsoproblem varken kan jag eller skulle jag vilja förneka. Men för mig med en beroendehjärna blir alla intryck för många och jag blir extrem. Jag fokuserar och hetsar över vikten något otroligt.

Jag kan inte heller förneka sociala mediernas påverkan på min syn på mig själv. Både i positiva och i negativa bemärkelser. Det finns mycket skam, ångest, dåligt samvete samtidigt som det finns mycket kärlek, pepp och omtanke på internet. Jag får lära mig att solla bort de negativa delarna och fokusera på de positiva delarna, liksom vi alla som rör oss på internet. 


Vågen är borta. Jag är tacksam för det.
Det är en befrielse.
Nu kan jag fokusera på att följa min matplan, må bra och vara närvarande i min kropp och sinne. Utan vikthets. Utan ett tvångsmässigt sätt att väga mig själv och tänka på min vikt.


(
Viktminskning - sockerberoende
mytaste.se