Matplan

Hej!

Som sockerberoende, en person med skadligt bruk (eller vem som helst egentligen) kan det hjälpa otroligt mycket att göra en matplan för veckan för att slippa fundera under veckan vad man ska laga eller äta.
För mig personligen skulle funderingarna gå över till besatthet och majoriteten av dagarna skulle min hjärna fyllas med mattankar, planering och kontroll. 
När jag åkte tåg hem i söndags påbörjade jag en matplan som jag under måndagen gjorde klart.
Där har jag strukturerat min frukost, lunch och middag för alla veckans dagar. 
Jag (för att det passar mig) förberedde hela veckans måltider och gjorde både matlådor med kompletta måltider men också storkok att värma upp med familjen mitt i vardagen. Bara koka eller tillsätta grönsaker under själva matlagningsdagen.
Mycket tid på en dag men betydligt mindre de andra dagarna. 
När vardagen ska gå ihop med jobb, hämtning och lämning av barn brukar matlagningen på eftermiddagen vara lite som ett straff vissa dagar. Barnen är otåliga och hungriga och jag själv blir stressad att få maten klar i tid. 
När maten väl är klar är klockan så mycket att umgängestiden med barnen blir lidande.

En matplan för veckan håller dessutom min beroendehjärna under kontroll. Jag behöver inte tänka, planera och bli besatt under dagarna. Jag kan få en lugn hjärna och minska risken för ett eventuellt skov. Jag vill inte missbruka eller droga och matplanen är en utmärkt grundförutsättning för att klara vardagen.
För en person som är under viktminskning eller är ny inom LCHF kan även en matplan göra underverk för dig att minska ditt sötsug och minska fokus på matlagningen i ditt nya levnadssätt.

En matplan gör också att du vet exakt vad du ska inta för mat under veckan och minimerar således också dina matinköp. Kanske tillagar du allt på en gång? Eller gör en veckohandling så du har alla ingredienser hemma?
Sett ur ett ekonomiskt synsätt minskar det även på dina matkostnader.

Min matplan för idag ser ut som följande för två dagar (ett exempel)

Frukost: Omelett med avokado
Lunch: Fläskgryta/sås med zucchini
Middag: Spenat och broccolisoppa

Frukost: Omelett med skinka
Lunch: Kycklingbiffar med blomkål- och broccolimos
Middag: Fläskgryta/sås med zucchini

 
 
 
lchf - lchfkost - lchfmat - sockerberoende
mytaste.se