Bryta gamla beteenden

Hej!

Att börja äta LCHF kan vara spännande, roligt, läskig och nytt för många.
För mig var det en ganska jobbig period samtidigt som den var otroligt befriande.
Jag fick sommaren 2012 reda på att jag var glutenintolerant efter att jag trott att jag var sjuk och påväg att gå in i väggen. 
Jag åt ganska mycket men kände mig aldrig mätt. Jag var trött konstant och humöret var helt uppåt väggarna konstigt. Givetvis konsumerade jag mkt socker under denna tiden så att det påverkade förstås till viss del.

Med "diagnosen" celiaki fick jag lära om och börja kika ordentligt på innehållsförteckningar. På ett helt annat sätt än tidigare iaf. Eftersom jag började med LCHF i samma veva kom jag snabbt in i förståelsen av innehållsförteckningar och innebörden av dom.
Likt många andra på den tiden var fokus 5g/kh utan fullt fokus på vad för andra ingredienser som var i. Allt var ok så länge det var 5g/kh eller lägre per livsmedel/produkt. 
Det blev ett sätt att bryta gamla beteenden, på gott och ont.
Med tiden lärde jag mig vad saker och ting innehöll och utan att egentligen reflektera över det bröt jag ett gammalt beteende att bara plocka på mig vilka livsmedel som helst.
Med tiden läkte sig kroppen och min tarm och mitt tarmludd växte ut igen. Energin kom tillbaka och jag började komma tillbaka och må bra igen.

Under åren sedan 2012 har LCHF gått igenom en del trender. En del har jag hakat på medan andra har jag hållit mig undan. En del med mer glädje och framgång, andra med ett skratt såhär efteråt.
Efter allt socker och sötningsmedel jag fått i mig har jag valt att bryta upp med gamla beteenden och skapa nya mönster och nya vägar att följa.
Mina gamla vägar är breda och flerfiliga och de jag nu börjat skapa måste jag skapa från scratch så självklart tar det tid att bygga upp en lika stor och bred väg som den jag tidigare följt. Men det är ju inte omöjligt! Tvärtom är det högst möjligt att göra, men det tar bara lite längre tid och blir lite klurigare.
Men i takt med att den nya vägen börjar skapas kommer det att gå lättare, det kommer att bli mer vant och lättare med tiden att göra rätt val.
Jag måste bara se till att ta den nya lilla vägen istället för att svänga av till den stora vägen som jag kört på så många gånger. Annars är risken att den väg som inte underhålles växer igen. Det vore ju tråkigt med tanke på allt jobb jag lagt ner hittills på att bygga en nya väg. Å andra sidan så kan ju den stora flerfiliga vägen krympa om ingen använder sig av den vägen mer? Varför ha en stor väg som tar så mycket plats om den inte utnyttjas?

Med tiden kommer det att gå lättare, men att trampa ner vägen till en början kan ta tid, kraft och ork. Det gäller att hålla ut i början, för det kommer att bli lättare, det kommer att bli bättre.
Du kommer att må bättre, och du kommer att tycka att det är värt det. Låt det bara ta lite tid.

 


mytaste.se