Varför du kan trigga på mjölkprodukter

Hej!

Yoghurt, grädde, creme fraiche, ost, mjölk mm. 
Innan jag började med LCHF så bestod mina frukostar ofta av yoghurt. När jag gick över till LCHF var det mycket turkisk- och rysk yoghurt med bär. Jag kalasade till det med grädde med bär och lagade mat med både grädde och creme fraiche. 

När jag kom på att jag var sockerberoende och tog tag i beroendet på riktigt var jag öppen och ärlig och insåg ganska snabbt att jag kunde triggas av framförallt grädde med bär. Så jag tänkte att då slutar jag med det men fortsatte att laga middagen med både creme fraiche och vispgrädde. 
Jag kom på mig att vilja äta mer mat när jag åt krämiga grytor eller gratänger eller en köttbit med sallad och sås. Hm. Det är jobbigt att vara ärlig mot sig själv ibland för det kan ju innebära att jag måste säga nej till något som jag tycker om. I detta fallet innebar det mejerier och specifikt komjölksprodukter. 
 
Jag förstod att jag triggade på det men jag förstod inte varför. Var det smaken? Smakade den sött? Eller var det kombinationen av komjölk med något annat?
Jag slutade iaf med mejerier och har mått så mycket bättre utan att direkt förstå grunden till varför jag kunde trigga på komjölksprodukter/livsmedel.

Nu efter att ha läst på om mejeriprodukter har jag en betydligt större förståelse för VARFÖR jag triggar på just mejeriprodukter.


För det första så har människan ingen fullständig anpassning till komjölkprodukter. 
Mjölken som kommer ska ju dessutom hjälpa till att mata kalven. Precis som vi människor ger våra bebisar bröstmjölk ger ju kossan kalven sin mjölk. Är det inte då lustigt att vi människor bestämt oss för att äta kossans mjölk? Vi är ju inte kalvar vi är ju människor! 

Mejeriprodukter innehåller också bland annat mjölkproteinet Kasein som är ganska intressant. Detta gäller för både den "vanliga" mjölken som den laktosfria mjölken.
Komjökens ger beta-kasein A1 istället för beta-kasein A2 (Beta-kasein A2 är ofarligt för oss och finns i människans bröstmjölk och hos exempelvis buffel-, get- och fårmjölk).

Beta-kasein A1 kan delas upp till en peptid (mindre protein/litet protein) som heter beta-casomorfin förkortat BCM-7. Läs namnet högt och inse vad det då kan ha för egenskaper. beta-casoMORFIN. Japp, denna peptid kan få dig att känna dig lite hög eller/och sömnig men kan över tid få värre konsekvenser/effekter som exempelvis försämrat immunförsvar eller autoimmuna sjukdomar (fler konsekvenser finns men de skriver jag ej med här).
Beta-casomorfinet (BCM-7) kan alltså vara det ämne som gör att du triggar på mejeriprodukter. 

(Bild lånad från Google)
BCM-7 - beta-casomorfin - mejerifrilchf - mejeriprodukter
mytaste.se