Fruktos

"Fruktsocker är väl nyttigt eftersom det finns i frukt? Frukt är väl bra?"
 
Fruktsockret som finns i frukt är ett HELT OKEJ socker eftersom de är i en mängd som vår kropp kan hantera. Frukt har vi ju ätit sedan stenåldern. Visserligen inte exakt liknande frukt som vi äter idag då den utvecklats mycket under åren men ändå är fruktsockret i en helt okej mängd.
 
Idag sötar vi med mer och mer fruktos än vi gjort tidigare. Fruktos är vår nya sötning. Varför?
 
Jo fruktosen är rätt häftig eftersom den inte stimulerar insulin eller leptin (som är ett av våra mättnadshormon).
Fruktos kan inte heller metaboliseras i våra celler utan metabolisering sker endast i levern. Levern är förberedd på att ta emot fruktosmängden från frukt som är den naturliga mängden, så vad händer när vi numera äter sötade livsmedel med fruktos?
Jo, nybildande av fett!
 
"Men glukos kan ju också bilda fett?"
Japp, glukos kan också bilda fett eftersom glukos stimulerar insulin som bland annat lagrar glukos (i levern, celler och som fett). Glukos däremot kan vi metabolisera i våra celler, vi lagrar ju glukos i våra muskelceller för att vi snabbt ska kunna springa till bussen om vi måste (eller som förr i tiden kunna fly från ett rovdjur som jagade oss) utan att det ska ta tid. Vi måste ju ha den förmågan för annars hade vi människor dött ut när vi blev jagade av vilddjur.
Fruktos kan inte metaboliseras i våra celler.
 
Fruktos gör att vi inte känner mättnad. Det är en av anledningarna till att många av oss kan äta så mycket sött utan att bli mätta, medan tanken på att äta rent smör får oss mätta och äcklade bara i tanken?
 
Fruktos leder också till ökade blodfetter, som är direktkopplat till hjärt-kärl sjukdomar.

Kika gärna på innehållsförteckningen på det ni köper och se vad ni hittar. Troligtvis finns det en hel del sötning där det står just fruktos eller fructose. 
Ganska läskigt.(Bild från google)
 
mytaste.se