Fruktos

"Fruktsocker är väl nyttigt eftersom det finns i frukt? Frukt är väl bra?"
 
Fruktsockret som finns i frukt är ett HELT OKEJ socker eftersom de är i en mängd som vår kropp kan hantera. Frukt har vi ju ätit sedan stenåldern. Visserligen inte exakt liknande frukt som vi äter idag då den utvecklats mycket under åren men ändå är fruktsockret i en helt okej mängd.
 
Idag sötar vi med mer och mer fruktos än vi gjort tidigare. Fruktos är vår nya sötning. Varför?
 
Jo fruktosen är rätt häftig eftersom den inte stimulerar insulin eller leptin (som är ett av våra mättnadshormon).
Fruktos kan inte heller metaboliseras i våra celler utan metabolisering sker endast i levern. Levern är förberedd på att ta emot fruktosmängden från frukt som är den naturliga mängden, så vad händer när vi numera äter sötade livsmedel med fruktos?
Jo, nybildande av fett!
 
"Men glukos kan ju också bilda fett?"
Japp, glukos kan också bilda fett eftersom glukos stimulerar insulin som bland annat lagrar glukos (i levern, celler och som fett). Glukos däremot kan vi metabolisera i våra celler, vi lagrar ju glukos i våra muskelceller för att vi snabbt ska kunna springa till bussen om vi måste (eller som förr i tiden kunna fly från ett rovdjur som jagade oss) utan att det ska ta tid. Vi måste ju ha den förmågan för annars hade vi människor dött ut när vi blev jagade av vilddjur.
Fruktos kan inte metaboliseras i våra celler.
 
Fruktos gör att vi inte känner mättnad. Det är en av anledningarna till att många av oss kan äta så mycket sött utan att bli mätta, medan tanken på att äta rent smör får oss mätta och äcklade bara i tanken?
 
Fruktos leder också till ökade blodfetter, som är direktkopplat till hjärt-kärl sjukdomar.

Kika gärna på innehållsförteckningen på det ni köper och se vad ni hittar. Troligtvis finns det en hel del sötning där det står just fruktos eller fructose. 
Ganska läskigt.(Bild från google)
 

Helgfrukost!

Hej!

Så mysigt med helgfrukostar! Jag tycker så mycket om att ta tid på sig och mysa till det på morgonen. En så trevlig stund att samlas allihop med socialt umgänge direkt på morgonen! Jag är en morgonpigg person som tycker om att kliva upp när de andra sover, dricka en kopp te och se när resten av familjen vaknar. Det senaste året vaknar sexåringen först i familjen så hon och jag brukar sitta uppe tillsammans medan de andra sover. 

När det väl är frukostdags är en favorit att äta korv med hög fetthalt (95%) tillsammans med knapert bacon, grönsaker (idag paprika, gurka) och en kopp te med kokosolja.


Hur ser era helger ut? Äter ni samma hela veckan eller blir det något speciellt på helgen eller när ni är lediga?
 
lchf - lchffrukost - lchfkost - lchfmat

INSTAGRAM

mytaste.se

Livet är annat än bara mat, vikthets och kroppsfixering.

Hej!

Ibland är det viktigt att tänka på att livet är mer än bara mat, vikthets och kroppsfixering. 
Mycket av vår vakna tid ägnar vi våra tankar till att vikthetsa och kroppsfixera. Ideal hit och dit om hur vi ska vara, se ut och vad vi på sociala medier ska visa upp vårt liv.
Livet är inte alltid underbart. Livet är inte alltid vackert. 
Ibland kan det vara ganska fult, tråkigt och grått. Ibland kan det faktiskt vara ett rent helvete rent ut sagt.
Men likt det mesta så väger de positiva tankarna, ideérna och minnena över de negativa.
För min del fick jag så många fler positiva tankar, idéer och minnen sedan jag lade om min kost som skapt hälsa i min kropp. Jag har fått fortsätta jobba med mig själv för att komma längre med min vikthets och min kroppsfixering, det vill säga jag har velat ta bort min kroppsfixering och ideal hit och dit. Jag jobbar för att vara nöjd med mig själv och mitt utseende utan att fokusera på hur jag vill vara istället. Varför ska jag vara på ett visst sätt? Varför ska jag ständigt sträva efter att se ut på ett visst sätt? Kommer jag att bli lyckligare då? NEJ.

Istället handlar livet om så mycket mer än bara mat, vikthets och kroppsfixering. För min del handlar det om familj, glädje, vänner, aktiviteter och motion. 
Att fylla mina dagar med positiva tankar och få något minnesvärt utifrån varje dag. Om det så är en unik mysstund med barnen, att ta en promenad i solskenet kring strandkanten eller dricka en kopp te med en god vän.

Vad vill du fylla dina dagar med? 
Vad fyller du dina dagar med?


(null)
Idag började vi dagen med skridskoåkning hela familjen (fast jag fick stå bredvid, vågar inte åka med min skadade rygg)
mytaste.se