Kefir

Hej!

Det kan väl knappast ha undgått någon av er att jag har en kärlek till kefir? 
Varför tycker jag så mycket om kefir för?
Kefir är en nyttig fermenterad dryck fullproppad med nyttiga bakterier som stöder tarmhälsan och immunförsvaret.

 
Kefir, eller tibetansk kefir som jag använder mig av är egentligen en svamp som har sitt ursprung från de tibetanska munkarna som arbetade mycket med mjölk från både kor och getter. 
Efter att några munkar glömt/missat/struntat i att göra rent mjölkkannorna ordentligt började svampar att växa som man såg hade andra egenskaper än den färdiga mjölken både i smak, och konsistens.

Kefiren hjälper till att spjälka maten och hjälper tarmhälsan och stärker immunförsvaret. 
Kefirgrynen innehåller över 50 olika stammar med över 100 miljarder bakterier. Kika på dessa två listor från Martina här och här och se hur mycket bakterier det finns i hemmagjord tibetansk kefir.

De tibetanska kefirgrynen livnär sig på socker i form av laktos då de trivs bäst mjölk. Grynen äter upp laktosen och kvar blir en fermenterad nyttig bakteriedryck redo att förtäras.
Kefiren blir en hemmagjord probiotika, både billigare och godare (enligt mig iaf) 

"Probiotika är levande, nyttiga bakterier som när de tillförs i tillräcklig mängd medför hälsovinster för konsumenten".
Källa: WHO.

 
Har du ej intagit kefir eller probiotika tidigare, eller om du har en skadad tarmflora bör du vara försiktig i början när du intar kefir. Börja med en liten mängd och öka över tid i den takt som din mage klagar av och mår bra av. Den kommer att tacka dig :)

Kefir går att experimentera mycket med med allt från en flytande dryck att blanda i smoothie, eller i matlagning. Du kan också använda kefirgrynen till att syra grädde eller göra färskost på. Blandar du i både mjölk och grädde i din kefir kan du få en yoghurtliknande kefir (i konsistensen) men betydligt mer syrlig än vanlig yoghurt. Du avgör helt hur du vill förtära din kefir.
 
 
 mytaste.se