Viktminskning och ett hållbart levnadssätt.

Hej!
 
Viktminskningen går alldeles för långsamt!
Varför händer ingenting?! Nej nu struntar jag i dethär!

Känner ni igen er?

Jag känner igen mig jättemycket i hur jag tidigare såg på viktminskning, motivation och tid. 
Förr ville jag att allt skulle hända på en gång, ville jag gå ner i vikt skulle jag gärna (i drömvärlden) gå ner allt direkt och vara klar med viktminskningen. Eller att om jag ändrade min kost en vecka så skulle det väl vara nog?
Eller varför inte börja träna i en vecka och tro att man ska se resultat direkt?

Tyvärr fungerar det ju inte så. 
Viktminskning tar tid, kraft och energi. Med LCHF kan du gå ner i i vikt samtidigt som du är mätt, mår bra, och inte behöver räkna kalorier. 
Men viktminskningen kan ta tid. Är du stressad, har tidigare erfarenhet av bantning (och en sönderbantad kropp) kan det ta längre tid. Hormoner i obalans kan också spela in.
En av de fina delarna med LCHF är att när du börjar så förlorar du först en hel del vatten. Det kan ge dig en stor viktminskning i början från allt mellan 0-5kg på bara en vecka. Det är en stor peppning för motivationen! 
Vad som däremot inte är lika peppande är när nästa vecka kommer och viktminskningen inte är lika stor som första veckan. Då gäller det att hålla ut. 
Förhoppningsvis har du här redan gått igenom övergångsbesvären som kommer i den första veckan (om du ens upplever några) och har börjat må ganska bra i kroppen. Men även det kan förstås vara väldigt individuellt, beroende på bakgrund kan det ta kortare eller längre tid för kroppen att anpassa sig till en LCHF kost.

Vad många däremot inte tänker på är att för att kunna få en stabil och hållbar viktminskning och senare också en stabil vikt behöver du ändra ditt levnadssätt och matbeteende. 
Att ändra levnadssätt och matbeteende är det som verkligen tar tid. Bryta tidigare mönster och lära sig nya sätt att äta och förhålla sig till mat.

Tidigare tänkte jag att om viktminskningen gick för långsamt så var det en dålig metod. Jag kanske höll i en till två veckor innan jag tröttnade på att inte märka resultat och återgick till tidigare ätbeteende. 
Idag inser jag hur mitt tidigare sätt att se på viktminskning var anledningen till att jag aldrig lyckade. Jag sökte snabba lösningar men var inte villig att ändra mitt beteende. Jag förstod inte att jag var tvungen att ändra mitt beteende.

När viktminskning tar tid har DU tid att följa med och förstå viktminskningen, du har tid att lära dig ett nytt beteende och ett nytt levnadssätt. Ett hållbart levnadssätt.
Att köra quick fix löser inte problemet. Kanske temporärt eller som en snabb kickstart men för att ha ett hållbart levnadssätt behöver du tid, tid att förstå, tid att lära, tid att utvecklas.

Se din viktresa som en investering i dig själv. Varför ska du stressa med dig själv? Varför inte låta förändringen ta tid? 
Se till att både kropp och psyke hänger med i processen och att du lär dig ett nytt hållbart levnadssätt. 
 


 
Hållbartlevnadssätt - Viktminskning - lchf - lchfmat - viktminskningmedlchf
mytaste.se