Jul ... hur överlever jag?

Hej!

Som sockerberoende och LCHF:are är en utsatthet att fira högtider. För mig personligen är julen den absolut jobbigaste då den innehåller mest socker av alla högtider. Påsk innehåller mest lösgodis medan just jul är bakverk, godis, stärkelserik mat fylld till bredden vid högtiden.
Hur överlever man julen då? Hur håller man sig till att äta ren LCHF-kost och inte falla för frestelsen kring julhelgen?
Hur står man emot de yttre sociala faktorerna såsom familj, släkt och vänner?


Precis som vid varje frestelsemoment oavsett om det är högtid eller inte, bör du vara säker på ditt val av kost. 
Äter du LCHF för viktminskning eller för att må bra (kanske båda?)? Hur kommer du då må ifall du äter någonting som förstör hur du mår eller din pågående viktminskning? 
Tycker du att det är värt det? 

Ibland är det däremot inte så lätt som att bara stå emot. Det kanske fungerar om du är själv och ser frestelsen men i ett socialt sammanhang är det många faktorer som spelar in och även om du är säker på ditt val av kost kan du i en del sammanhang börja tvivla, vekna och falla dit.

Har du möjligheten att ha familj, släkt och vänner som förstår eller åtminstone accepterar din kosthållning gör saken lättare. Ser vi till just julhelgen så är mitt främsta tips att förbereda och prata mat med de du ska fira jul med. 
Jag kräver aldrig att andra ska göra specialmat till mig, utan erbjuder mig att ta med mig min egen mat. Inför denna jul har talat med mina föräldrar som accepterar mitt kostval, även om de inte förstår det. Jag påpekade att för att slippa diskussion eller svårigheter inför julen tar jag med mig det jag vill äta och finns det någonting på julbordet som jag kan äta, så intar jag det. 
Raka rör och alla vet nu redan inför julen och julmiddagen att jag kommer äta annorlunda. Jag kommer troligtvis då inte behöva bli ifrågasatt vid julbordet för mitt kostval.

När det gäller julgodis eller julbak kommer jag att ta med mig det som jag själv väljer att äta. Troligtvis för mig som sockerberoende blir det att ta med ett gott te. För de som kan hantera sötningsmedel har du ju här spelrum att ta med något lchf-bak eller lchf-godis om du så önskar. Då är du förberedd, du har ditt godis med dig och behöver därför inte inta något annat.
Att ta med sig lchf-bak eller lchf-godis fungerar för dig som inte blir triggad till att äta mer, eller blir mer sötsugen.
För en sockerberoende person som jag, eller en person med ett skadligt bruk till socker skulle jag snarare säga tvärtomt. Planera att ta med ett gott te, eller något som du tycker om men som inte triggar dig, alternativt ta med dig mat som du kan äta så du håller dig mätt. Att vara mätt är en grundregel för att klara abstinensen. 

Var så öppen du kan med dina medmänniskor, om det går. Jag förstår och vet att acceptans och förståelse inte finns hos alla och för en del blir det ständiga diskussioner och argumentationer om ens kosthållning. Mitt bästa tips är att stå på dig! Du känner din kropp bäst, och du vet vad du mår bra av. Ingen annan vet bättre om just dig själv. Gå inte in i onödiga diskussioner om de du pratar med ändå inte vill, kan acceptera eller förstå. Be dom bara låta dig göra som du vill, precis som du låter dom göra som du vill.

Ta hand om dig själv, du kan klara det här om du bara vill!
Förbered dig, stå emot och gör de val som du mår bra av. 

 


 
 
 
jul - julafton - lchf - lchfkost - lchfmat - sockerberoende - sugaraddict
mytaste.se